Polinezja Francuska to nie tylko Perła Pacyfiku jaką bez wątpienia jest Bora Bora, to nie tylko bajeczne widoki i turkus krystalicznej wody Oceanu Spokojnego, ale także, a być może przede wszystkim znakomite smaki lokalnych dań, przyciągające kulinarnych smakoszy z całego świata. Polinezja Francuska łączy w sobie unikalne tradycje kulinarne.
Metody przyrządzania posiłków zestawiono na bazie kuchni francuskiej z wpływami włoskimi i chińskimi.
Wszystkie potrawy jakie serwuje się na tutejszych wyspach przygotowuje się z odpowiednio dobranych, świeżych składników z domieszką egzotycznych przypraw. W polinezyjskich restauracjach pojawiają się także elementy kuchni europejskiej, chociaż dodać należy iż przyrządzana jest ona w charakterystyczny dla tropików sposób.
Hotelowe restauracje oferują lokalne polinezyjskie dania z owoców morza, inspirowane kuchnią francuską. Wyspiarze bazują na złowionych w oceanie rybach, smażonych, gotowanych bądź surowych-owoce morza.
Spożywa się tu także kurczaki, wieprzowinę, słodkie ziemniaki, ryż oraz lokalne warzywa i owoce tj, choćby papaja, mango, ananasy, banany. Znaną, lokalną potrawą, o której warto wspomnieć jest surowa ryba w stylu tahitańskim. Marynowana w soku z limonki oraz mleczku kokosowym, często podawana jako sałatka.
Mleczko kokosowe znajduje swoje zastosowanie także przy zapiekance z kurczaka bądź wieprzowiny z dodatkiem fafa, rodzaju szpinaku. Dużą popularnością cieszy się także chińska potrawa ma’a tinito, stanowiąca mieszankę wieprzowiny, fasoli, kapusty pekińskiej i makaronu. Uznaniem poszczycić się może także langusta w wanili czy też firifiri ( słodkie pączki).
Na terenach Polinezji Francuskiej szeroko dostępne są rozmaite owoce egzotyczne, od soku z ananasa ( najlepszy z wyspy Moorea) i pomarańczy po mleczko z kokosa.
Słynne Puree ( po’e) z bananów lub papaji, często zapiekane jest z cukrem oraz mleczkiem i serwowane jako deser.
Oczywiście jak przystało na francuskie terytorium, wszędzie można otrzymać znakomite wino. Za najlepsze piwo uznaje się Hinano Beer.
Przebywając na wakacjach w Polinezji koniecznie zasmakować należy najsłynniejszego polinezyjskiego drinka, noszącego nazwę: „maitai”. Przyrządzany jest on z brązowego i białego rumu z sokiem ananasowym, grenadyną, limonką oraz likierem kokosowym.
Zwyczaje spożywania posiłków różnią się od siebie w zależności od serwowanej kuchni.
Mieszkańcy wysp jedzą tradycyjnie palcami, chińskie potrawy spożywa się pałeczkami, natomiast europejskie, nożem i widelcem.
Dla miłośników różnorakich rodzajów kuchni, polinezyjskie smaki staną się punktem docelowym, jednak dla osób pragnących przenieść się w inny, lepszy, mieniącymi się kolorami świat, tutejsza kuchnia będzie doskonałym i niezapomnianym dopełnieniem całej wyprawy.